• LOGIN
  • Du har inga produkter i varukorgen.

När nu orderingångarna i princip alla bolag minskar och vi närmar oss en lågkonjunktur så är rationaliseringar en förutsättning för att upprätthålla konkurrensförmågan i en globaliserad värld.

Redan tidigare i år ökade varslen i USA med över 100% jämfört samma period året innan enligt en undersökning av Challenger, Gray & Christmas. Här i Sverige varslas det nu också och det i de flesta branscher. Telia, Volvo, Sandvik, Ikea, Karolinska Institutet, listan är lång.

Många arbetsgivare har lagt stora resurser och fokus på rekrytering och onboarding. Allt för få har lagt resurser på offboardingen. Att lämna ett gott sista intryck är minst lika viktigt som att ge ett gott första intryck. Varför då, undrar kanske du? Jo, de uppsagda har mindre att förlora och är därför mer benägna att prata mer öppet och ärligt om vad de tycker om sin forna arbetsplats. Som vi vet så färdas information och rykten väldigt snabbt idag. På siter som till exempel Glassdoor skrivs det miljontals recensioner om arbetsplatser runt om i världen. Av alla recensioner som skrivs är majoriteten skrivna av före detta anställda. De blir viktiga ambassadörer för organisationens varumärke.

Genom att uppsägningstiden är relativt lång i Sveriges ger det oss möjlighet att göra en offboarding som blir ett gemensamt avsked med värdighet och respekt. De sista minnena tillsammans på arbetsplatsen blir en viktig del av att skapa en så positiv upplevelse av offboardingen som möjligt.

En formell och professionell offboarding-process minskar inte bara juridiska problem och säkerhetshot utan hjälper dig att få ärlig feedback från anställda om hur du kan förbättra din organisation och hur du bör omfördela resurserna.

Vi har en lång erfarenhet av att stödja organisationer i deras offboarding. Vill du känna dig trygg och skapa en så stödjande offboarding som möjligt för de som måste lämna organisationen ska du ha oss som offboardingpartner.

Några viktiga saker att tänka på vid offboarding

  • Avgångsintervju. Viktigt för båda parter. Inte bara ett samtal utan bra med förberedda frågor från arbetsgivarens sida för att veta hur arbetstagaren upplevt tiden i organisationen och vad som kan utvecklas.
  • Överlämning 1. Var noggrann med överlämning av alla fysiska arbetsverktyg. Meddela långt i förväg om vad som ska lämnas in och när.
  • Överlämning 2. Lägg tid och fokus på att låta medarbetaren dela med sig av sin erfarenhet vad dennes roll innebär i praktiken för bästa resursfördelning efter personens exit.
  • Bjud gärna in till fortsatt nätverkande efter anställningen. Kan vara på företagsträffar, via social media eller fysiska möten.
  • Var tydlig i dokumentationen. Skriftlig uppsägning.

Kontakta Peter Östlund idag, för en förutsättningslös diskussion om era behov och stöd.

Peter Östlund, Tel 0708-11 49 40, peter.ostlund@educson.se

 

Kursplan

No curriculum found !
X